До 14 май българските граждани могат да подадат заявления за гласуване

...
До 14 май българските граждани могат да подадат заявления за гласуване
Коментари Харесай

До 14 май българските граждани могат да подадат заявления за изборите в чужбина

До 14 май българските жители могат да подадат заявления за гласоподаване отвън страната за двата типа избори - за европарламент и за Народно заседание, които ще се произведат на 9 юни. Това оказва се от решение на Централната изборна комисия (ЦИК). 

Заявлението може да бъде подписано саморъчно и подадено персонално до дипломатическото или консулското представителство на България в съответната държава; изпратено с писмо по пощата или посредством куриерска услуга до дипломатическото или консулското посланичество, като в едно писмо може да има повече от едно заявление, само че във всяко заявление може да бъде вписано единствено едно лице или то да бъде подадено електронно през уеб страницата на Централната изборна комисия.

 

В заявката гласоподавателят вписва на кирилица имената си по паспорт, военна карта или по персонална карта, ЕГН и непрекъснатия си адрес в България. Той вписва и сегашния си адрес или адреса на престояване, както и мястото отвън страната, в което желае да гласоподава. 

Избирател, който има право да гласоподава в изборите за народни представители, само че няма изборни права да гласоподава в изборите за членове на Европейския парламент от Република България, се уведомява неотложно за това. В този случай заявката се удостоверява единствено за изборите за народни представители.

Ако в изборния ден гласоподавателят се намира в страната, той може да гласоподават в изборна секция по непрекъснатия си адрес, като подават декларация по пример, че не са дали своят вот и няма да гласоподават на друго място, според Изборният кодекс.

Избирател, който не е подал заявление за гласоподаване отвън страната, може да гласоподава в образувана избирателна секция отвън страната, като при гласуването подава декларация по пример, че не е дал своя вот и няма да гласоподава на друго място.

В изборите за народни представители могат да гласоподават български жители, навършили 18 години към изборния ден, които не са сложени под забраняване и не изтърпяват наказване " отнемане от независимост ".

В изборите за Европейски парламент могат да гласоподават български жители, които са навършили 18 години към изборния ден в това число, живели са минимум през последните три месеца в България или в друга страна членка на Европейския съюз, не са сложени под забраняване и не изтърпяват наказване " отнемане от независимост ".

Могат да гласоподават и жители на друга страна членка на Европейски Съюз, които дават отговор на същите условия, не са лишени от правото да избират в страната членка, на която са жители и имат статут на дълготрайно или непрекъснато пребиваващи в България.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР